Voor de Violisten van het Leerorkest

Oefenliedjes   Over noten en ritme en zo…

Welkom terug Violisten!

Jullie vroegen me hoe je thuis je viool kunt stemmen. Daarom heb ik een filmpje gezocht wat denk ik goed te gebruiken is. Vraag je vader of moeder om hulp!

Op het filmpje hoor je de vier snaren. Je ziet ook welke snaar de toon moet hebben die je hoort. Je moet proberen de snaar op je viool precies hetzelfde te laten klinken. Gebruik dus goed je oren om te luisteren of jouw snaar hoger of lager klinkt. Als je kleine stemschroefjes hebt, op het staartstuk (dus niet bij de krul), dan probeer je daarmee de snaar hoger of lager te stemmen. Heb je die niet, dan moet je aan de stemsleutels bij de krul komen. Maar let op, daarmee kun je makkelijker een snaar te strak draaien en dan knapt hij! Tip: als de stemsleutel vast zit, draai hem dan eerst die kant op dat de snaar losser komt te zitten! Als de sleutel te los zit, dan kun je hem voorzichtig aanduwen.

Ook als je hoort dat de snaar heel erg anders klinkt, dan moet je hem stemmen met de stemsleutels. Vraag echt even hulp van een volwassene, want je kunt helemaal niet meer spelen als de snaar kapot is….

Succes!


glaser-de-heks-lacht


Voor iedereen om thuis lekker te spelen: De trein!

Puf, puf, puf, puf,
Hoor ‘m puffen, hoor ‘m stomen,
Ja ik zie een trein aan komen!
Tjoeketjoeke, tjoeketjoeke,
Tjoeketjoeke, tjoeketjoeke!

(Dank aan Jos van den Dungen. Jos, dit is een succesnummer!)

Veel succes!

Voor andere bezoekers: het materiaal op deze en volgende pagina’s is persoonlijk eigendom. Wil je ze gebruiken, vind ik vast geen probleem, maar neem even contact met me op. Dank je wel!

Het lied van De Heks, ik weet niet uit welk boek dit komt. Maar ik wilde het de leerlingen niet onthouden, het is te leuk! Als iemand mij de bron kan vertellen, dan noteer ik het erbij!