Orkest workshop

Samen een orkest maken

Spelen in een orkest is een fantastische ervaring. Om die reden ben ik workshops gaan ontwikkelen waarbij kinderen deze ervaring in een notendop krijgen. Het resultaat is altijd verrassend en de kinderen zijn geweldig enthousiast.

In zo’n workshop gaan we uit van een liedje. Hierbij gaan we dan samen de begeleiding verzorgen. Ieder kind krijgt (als hij dat wil) een eigen instrument waarmee hij deel uitmaakt van het orkest. Tijdens het oefenen krijgen de kinderen de kans om meerdere instrumenten te spelen. Uiteindelijk vindt ieder een instrument voor de uitvoering en geven we een concertje.

Deze workshop heeft als extra dat hij de groep op een bijzondere wijze verbindt. Leerlingen zetten SAMEN iets neer. Ieder heeft een eigen, belangrijke rol en is gelijkwaardig. Er wordt naar elkaar geluisterd en leerlingen helpen elkaar, om op die manier een zo gaaf mogelijk resultaat neer te zetten.

En ieder kind doet mee op zijn eigen niveau vanuit zijn eigen interesse. Kinderen die het willen, kunnen zichzelf uitdagen met lastige ritmes of zelfs een melodielijn. Kinderen die genieten van een klank krijgen een instrument waarbij ze mooie akkoorden kunnen neerzetten. Kinderen die goed maat en ritme kunnen houden, hebben we nodig om het orkest goed te leiden en soms is het wenselijk om één leerling ‘op te leiden’ als dirigent, wanneer we merken dat het orkest niet ‘bij elkaar blijft’.

Het is een heel mooi proces waarin ik deelneem en coach, vragen stel, kinderen stimuleer en waarin we samen creatieve oplossingen bedenken. Ook is er veel ruimte voor eigen inbreng van kinderen, dit maakt dat ze uiteindelijk een heel eigen resultaat neerzetten!

Tijdens deze workshop maak ik gebruik van instrumenten die op school liggen. Ook neem ik zelf (indien nodig of gewenst) instrumenten mee. Leerkrachten mogen zeker ook meedoen, zijn gewoon ook orkestlid op een schoolinstrument of (wanneer ze dit hebben) een eigen instrument. (Of je maakt als je wilt tijdens deze workshop meteen kennis met de ukelele, een heel toegankelijk instrument wat je ook zelf heel leuk kunt gaan gebruiken in je groep!)

Duur van de workshop varieert van drie kwartier tot een dagdeel. Afhankelijk van de wens van de school. Ook op de BSO is dit een heel welkome workshop gebleken.

Ik kan deze workshops aanbieden aan leerlingen van alle groepen. Ik pas de inhoud aan aan de groep. Ook gemêleerde groepen zijn geen probleem, het is juist fantastisch om te zien hoe kinderen van verschillende leeftijden samenwerken en elkaar helpen. Bij groepen met (veel) jonge kinderen (4, 5 of 6 jaar) bespreek ik graag even de mogelijkheden.